+385 (0)22 213 398   •     +385 (0)99 3193 098   •     info@hotel-panorama.hr

 

Rijetko gdje u Sredozemlju su na tako relativno malom prostoru koncentrirane tolike kvalitete potrebne gostu za odmor kao na Kornatskorn otočju. Kornati su najgušća otočka skupina Jadrana s malim poljima, skrovitim oazama krošnjastih borova i maslina, mirnim i zaštićenim uvalama koje posjetiocu pružaju ugodan mir i boravak izvan buke i civilizacije. Tragovi kulture minulih stoljeća razasuti po kršu naizgled mirne kamene pustinje dokaz su trajnog i nemirnog života na ovom području.

Otočje se prostire usporedo s Dinarskim gorjem od Dugog otoka do kraja Kurbe Vele i broji 89 otoka, otočića i hridi u dužini od 35 km i širini od oko 13 kilometara. Ime su dobili po najvećem otoku Kornatu. Tokom stoljeća Kornati su bili u rukama narodnih vladara, Mlečana i zadarske gospode, a po ukidanju feudalizma prešli su u ruke težaka Murtera, Betine i Sali. Palili su ih i harali Mlečani i uskoci, a to su isto činili u II svjetskom ratu i naci-fašisti.

Zbog svoje nenastanjenosti i divljine, netaknute prirode, bizarnosti mikronezijskih pejzaža i izvanredne ljepote prirodnih pojava: zalaza sunca, nevremena itd. Kornati su privlačni za mnogobrojne turiste i značajni za razvitak izletničkog, sportskog i nautičkog turizma. Morsko dno uz obalu sazdano je od hridina čudesnih oblika, strmih šiljaka, golih ploča, dubokih rasjeda, pukotina i špilja u kojima žive crveni koralji, biserkaste ljušture, puževi i školjke prekrivene stotinama nijansi boja.

Ako želimo posjetiti Kornate ili proboraviti na njima koji dan s domaćinima Kornata, moramo na putu od Zadra prema Šibeniku skrenuti s Jadranske turistčke ceste prema mjestu Tisno te preko mosta prijeći na otok Murter i stići u istoimeno mjesto, čiji su stanovnici vlasnici više od 200 ribarskih kućica razasutih po pitomim i slikovitim uvalama Kornatskih otoka. Svoje dane odmora možemo ugodno provesti na jednom od privremeno naseljenih otoka, potpuno sami s morem i maestralom, u društvu ribara i galebova, u ribarskoj kućici ili u svorn šatoru, kao - Robinzoni.

  REZERVIRAJTE ODMAH!

 

Nacionalni park Kornati čini jedinstvena otočna skupina u Sredozemlju sa 89 otoka i hridi koji se prostiru na površini od 302 km2. Krajolici i panorame oduševljavaju nautičare i brojne posjetitelje parka.

Copyright © 2017   •   Sva prava pridržana   •   Web dizajn & razvoj: MEDIAN kreativna rješenja